Fottur Ag. Roumeli-Samaria

Samariaravinen - Portés (smaleste pkt.)

Høyeste punkt: 400 moh - Lengde: 14 km T/R - Gangtid: 5 timer T/R
Går du fra toppen på Omalos-platået starter du på ca. 1200  moh - Lengde: ca. 15 km - Gangtid: 5 -7 timer


Jeg hadde ikke planlagt å gå Samaria-ravinen på denne turen til Kreta, men en av dagene jeg bodde i Agia Roumeli, fikk jeg beskjed om at ravinen var stengt i øvre del. Det ville derfor ikke komme noen nedover denne dagen. Jeg bestemte meg da for å gå en tur oppover ravinen da den var åpen mellom Agia Roumeli og den gamle byen Samaria.


Fra Agia Roumeli går du innover dalen og passerer gamle "Agia Roumeli" før du begynner på selve ravinen. Du må løse billett i kiosken før du starter på selve ravinen (billetten skal vises når du går ut av ravinen igjen slik at de har kontroll med at alle er kommet ut).


Noe av det første du kommer til er Portes (eller som grekerne sier Sideroportes). Her er ravinen bare ca. 3 meter bred, men hele 300 meter høy. Det var noe vann i nederste delen og flere trebroer å passere. Underlaget skifter mellom stein/sand/grus når du går i selve ravinen, og fin sti der hvor du går på siden av elveløpet. Enkelte steder går du på de gamle steinlagte eselstiene. Det er flere fine rasteplasser med vann og toalettmuligheter.


Jeg fortsatte oppover uten å treffe mange andre og det var fredelig og fint å gå (særlig når man tenker på at enkelte dager kan det komme opp mot 1500-2000 gående nedover).


Etter ca. 2,5 times jevn gange med noen korte pauser var jeg oppe i den fraflyttede byen Samaria. Men jeg traff en greker som etter det jeg oppfattet bor der i sesongen. Etter en runde i byen, besøk i en kirke og pause med matpakke og medbrakt drikke startet jeg turen nedover igjen. Jeg traff nå flere som hadde tatt turen oppover denne dagen.


Etter ytterligere 2,5 timer var jeg tilbake i Agia Roumeli, og kunne slappe av med god mat og godt drikke på bostedet - Taverna Paralia. Det var en fin tur når jeg i lange perioder kunne ha ravinen helt for meg selv, og høre på naturens alle lyder.