Kapp Tenaro

Kapp Tenaro - fastlands-Hellas sydligste punkt

Lengst sør på Mani ligger Kapp Tenaro - den mytologiske verdens ende, nedgangen til Hades' underverden, dødsriket.


Er du på ferie på Mani, kanskje med Apollo reiser i en av byene Kardamili, Stoupa eller Ag. Nikolaos, bør du leie bil og kjøre sydover Mani, nesten til verdens ende. Du kan bl.a. få leid bil hos Trigilidas Travel i Kardamili.


Fra Kardamili kjører du sørover langs havet forbi Stoupa og Ag. Nikolaos. Deretter går veien i mange svinger opp til over 300 m.o.h. Du kjører forbi og gjennom mange landsbyer. Stopp gjerne å se deg omkring. Flere steder vil du se de karakteristiske tårnhusene. Maniotenes bokstavelige tolkning av at "My home is my Castle". Deres kombinerte boliger og festninger bundet sammen av underjordiske ganger, gjorde dem like uinntagelige som fryktede. Mani er da også den eneste lille fliken av Hellas som aldri falt i tyrkernes klør.


Når du kommer til Oitylo, som forøvrig er endestopp for bussene fra Kalamata, går veien igjen ned til havet og forbi Neo Oitylo med sine strender, bosteder og tavernaer. Kjør gjerne gjennom området på de smale veiene. Videre går det igjen oppover i høyden og du kommer til Areopoli, siste mulighet for å kjøre østover Peloponnes på god vei. Men vil du kjøre på mindre veier og se mange fine steder finnes det en avkjøring litt lenger sør. Et stykke sør for Areopoli kjører du gjennom landsbyen Pyrgos Dirou. Har du ikke vært i Diros-grottene kan du ta en avstikker dit.


Men for å nå vårt mål fortsetter vi hovedveien sørover gjennom flere landsbyer og tettsteder. Etterhvert vil du se et platå som stenger for utsikten mot havet på høyre side av veien. I en av landsbyene her - Stavri, kan du overnatte i et tårnhus. Steder du gjerne kan ta en stopp er den idylliske landsbyen Gerolimenas, og litt lenger syd på en topp finner du tårnbyen Vathia. Her er flere av de gamle tårnhusene restaurert.


Vi nærmer oss nå enden på bilveien. Litt før Marmari må du ta av til venstre i retning Kokinogia hvor bilveien ender i en liten parkeringsplass. Her finnes bl.a. en taverna, samt noen utgravninger.


Herfra må du gå ut til fyret helt på sydspissen. Du ser stien som et bånd til høyre for bukta. Du bør ha med deg drikke da det er et stykke å gå, og det er ingen skygge for sola. Drikke får du eventuelt kjøpt på tavernaen.


Når du går ned fra parkeringen passerer du en liten stenstrand, som kan være et fint sted å ta en dukkert etter turen. Like etter stenstranden passerer du flere utgravninger. Stien fortsetter i slak motbakke, og som i Norge skjuler en bakketopp en annen. Etter hvert ser du fyrtårnet og er fremme på fastlands-Hellas sydligste punkt - Kapp Tenaro - verdens ende. På terrassen foran fyrtårnet kan du nyte utsynet over havet og skipstrafikken.


Tilbake på parkeringen, kanskje etter en dukkert i det klare vannet, er tavernaen med god mat, godt drikke og nydelig utsikt over bukta et godt valg.