Fottur Paleochora - Sougia

"Krokodillehodet"

Høyeste punkt: 270 moh - Lengde: 9,5 km på sti + 5,5 km på grusvei/asfalt
Gangtid: 5 - 5,5 timer


Utgangspunktet for denne turen er fergekaia i Paleochora. Ser du østover kan du se grusveien langs kysten du skal følge på første del av turen. Lenger øst ser du den karakteristiske fjellformasjonen som ser ut som et krokodillehode. Her skal du opp til turens høyeste punkt og over "krokodillens nakke". Hele turen er en del av E-4 ruten langs Kreta, og er merket med gult og svart på stolper eller malt på steiner/fjell.


 

Fra fergekaia følger du promenaden østover til stenstranda. Her holder du venstre og følger gata/veien på baksiden - skiltet til Camping og Anidri. Veien slynger seg gjennom olivenlundene og forbi campingplassen, og følges videre til første avkjøring til høyre, skiltet Gialiskari Beach - se bilde. Første del herfra har fast dekke ned bakken, over elva og litt til. Deretter er det grusvei langs sjøen frem til Gialiskari/Anidri-strendene.
Jeg fant ingen E-4 merking på denne strekningen fra Paleochora. Første merking er der hvor grusveien går ned til stranden.


 

Du skal videre østover og følger grusveien til venstre bort til den østre stranden. Her finner du en Kantina, hvor du i sesongen får kjøpt både mat og drikke. Trenger du litt avslapping før resten av turen er det også muligheter for det, se bilde.
Videre går du i bakkant av den østre stranden, og vil se en E-4 stolpe i enden av stranden hvor stien starter. Herfra til Lisos er det også tilleggsmerking med gult malt på steiner/fjell.
Første del av turen følger kystlinjen østover, med noe varierende avstand til sjøen. Det er tydelig sti hele strekningen, men følg med på merkingen.


 

Etterhvert nærmer du deg "krokodillen", og skal begynne første oppstigning på denne turen. Men du har god mulighet for en badestopp rett før oppstigningen begynner. Her ligger en liten idyllisk strand, se bilde.
Herfra stiger det jevnt oppover til du er oppe på platået som utgjør krokodillens nakke.
Du kommer inn på en traktorvei og følger denne - forbi en samlingsplass for dyr - til den "treffer" en grusvei. Herfra følger du stien videre rett frem over en lett hellende slette med mye stein. Følg med på merkingen - gulmerkingen er her lettest å se, med den gule og svarte E-4 merkingen noe mer sporadisk.
Stien går nå nedover - etterhvert i slynger nedover fjellet. Det er en del småstein på stien, så vær forsiktig så du ikke faller.


 

Etterhvert er du nesten nede ved sjøen igjen og fremme ved det antikke stedet Lisos. I tillegg til ruinene som er gravd frem finner du her en fin rasteplass med benker og bord under de skyggefulle trærne. Mitt på plassen er det mulig å få fylt opp vannflaskene slik at du kan få orden på væskebalansen. Her er det fint å slappe av, samt ta en runde i området - bl.a finner du restene av et Asklipios-tempel, hvor deler av mosaikkgulvet er godt bevart - se bilde. OBS!! mosaikkgulvet finner du ikke her lenger. Det skal være flyttet til et museum.

Du har fortsatt ca. 2 timer igjen av turen før du er fremme i Sougia. Fra Lisos går stien bratt oppover i flere slynger, stort sett på stensatt sti (kalderimi). Du skal nå opp i ca. 150 moh. før stien flater ut og fortsetter over et forholdsvis flatt område med en del stein.
Videre går stien nedover i slynger til du er nede i den skyggefulle ravinen du skal følge ned til Sougia. Stien herfra og ned er forholdsvis lett å gå, med noen vanskelige punkter.


 

Sougia sett fra sjøen

Du kommer ned til Sougia ved båthavna/fergekaia, og har da ca. 5 - 10 min. å gå inn til "sentrum". Sougia er et lite turiststed med tavernaer, barer og bosteder.
Og en lang fin strand, hvor du kan slappe av - bade og sole deg. Et fint sted for en stille og rolig ferie på Kreta. Det går buss til Chania, og ferge både østover til Agia Roumeli, Loutro og Chora Sfakion, og vestover til Paleochora. Noen ganger i uka går det også ferge til den lille øya Gavdos, sør for Vest-Kreta.


Oppsummering
Du har nå gjennomført en ganske tøff, men fin fottur. Du har god tid, da fergen tilbake til Paleochora ikke går før kl. 18.15. Tilbake i Paleochora kl. 19.
Du kan selvfølgelig gjennomføre turen motsatt vei. Bor du i Paleochora kan du da ta morgenfergen til Sougia kl. 8.30. OBS!! fergetidene kan nå være endret.
Jeg brukte Anavasi sitt fotturkart Samaria-Soughia - 1:25.000 på denne turen.