Planlegging

Pension George, Santorini

Planleggingskart
Det å planlegge turen synes jeg er en vesentlig del av turen. Jeg har hatt stort utbytte av å ha studert forholdene litt på forhånd.


Men regn aldri med at en øyloffertur går slik du har tenkt deg. Det skjer nesten alltid noe uforutsett. Det mest vanlige er innstilte båter (grunnet vind eller streik).

Så dersom du skal nå et fly hjem fra en øy eller fra Aten, planlegg slik at du er på den øya eller i Aten senest dagen før.


Når du planlegger en øyloffertur er det viktig å få en oversikt over fergetidene til de øyene du har tenkt å besøke. Personlig foretrekker jeg GTP-Greek Travel Pages når jeg skal søke fergetider.
Vær obs. på at alle sommerrutene ikke er på plass/bekreftet før siste halvdel av mai.
Et annet nettsted med god oversikt over fergetider er Open Seas. Sitter du og planlegger neste tur på høsten/vinteren (før fergetidene for sommeren er på plass) har du her muligheten for å se fergetidene for sist sommer. Du får da en god indikasjon på hvordan tidene blir neste sommer.


En tommelfingerregel er at du først reiser til den øya som ligger lengst unna flyplassen du skal reise hjem fra, eventuelt til den minst tilgjengelige øya først.


Hvilken øygruppe skal du velge?
Det er mange øygrupper og mange øyer å velge mellom. Du kan lese det meste om øyloffing og øyene på det svenske nettstedet Kalimera.

De fleste som reiser på øyloffing første gang velger Kykladene - og mange fortsetter med denne øygruppen. Kykladene ligger mellom fastlandet og Kreta.
Årsak?
- Det er relativt mange og veldig forskjellige øyer.
- Store og små øyer - turistifiserte og mindre turistifiserte
- Forholdsvis liten avstand mellom øyene
- Hyppigheten på fergeavgangene er relativt bra
- Det er flere charterselskaper som selger flyseter til feks Santorini, som er et godt utgangspunkt for øyloffing i Kykladene


Båtene
Etter fergeulykken utenfor Paros i 2000 har båtstandarden økt vesentlig. Du finner i dag "vanlige" bilferger - de fleste ganske hurtige, hurtige katamaran bilferger og hurtigbåter for passasjertrafikk.
Personlig foretrekker jeg en bilferge hvor jeg kan sitte på dekk og ha godt overblikk over øyer og det som ellers er å se på.
Båtene har i dag hyppigere anløp på mindre kjente øyer.


Billetter
Du kjøper billetter før du går ombord, enten i billettkontor på kaia eller i nærliggende billettkontor/reisebyrå.
OBS! i høysesong (juli-august) bør billetter kjøpes i god tid.
Du kan også bestille båtbilletter på forhånd hos hellasspesialisten.no i Oslo.