Sykkeltur fra Kardamili

Rute
KARDAMILI – STOUPA – KASTANIA - SAIDONA – EXOCHORI – PETROVOUNI – KARDAMILI
Fotturkartet MANI  KARDHAMILI – STOUPA   1:25.000 dekker hele turen. Kan kjøpes i bokhandelen i Kardamili.

Generelt
Turen er på ca. 33 km og er forholdsvis krevende. Kartets avstandsangivelser er brukt. Høyeste punkt du passerer er på ca. 700 m.o.h, og du får utforkjøringer med mange svinger. Men tar du tiden til hjelp er det en meget fin tur hvor du på store deler av turen har kjempefin utsikt over kystlinjen og havet. Du har også flere muligheter for stopp i landsbyene underveis.
Det er fast dekke hele turen. Turen kan like gjerne gjennomføres fra Stoupa eller Ag. Nikolaos (hvor du kan starte med den fine sykkelstien langs havet til Stoupa).

Beskrivelse
Turen starter sydover hovedveien fra Kardamili til Stoupa. Denne strekningen er ca. 7 km. og er lettsyklet. De eneste motbakkene er bakken ut av Kardamili og opp fra ravinen ved Fonea-stranden.

Ved Stoupa har du 3 muligheter hvor du kan ta av oppover i fjellet. Ved supermarkedet som ligger ved nedkjøringen til Kalogria-stranden, ved nedkjøringen til Stoupa og hovedavkjøringen til Neochori, Pirghos og Kastania litt lenger sør. Jeg valgte første avkjøring ved supermarkedet bratt opp til Lilleputs anlegg Kolokotronis, til høyre – nedenfor Lefktro og gjennom boligområdet og kom ut på hovedveien ca. 700 meter ovenfor hovedavkjøringen v/Stoupa.

Du følger nå hovedveien oppover mot fjellet og etter flere svinger og bra stigning er du oppe i den første landsbyen Neochori. Ta gjerne en stopp og se deg omkring i gatene. Videre går veien i flere svinger oppover mot neste landsby Pirghos. Stopper du i den skarpe svingen nedenfor byen har du kjempeutsikt mot Ag. Nikolaos og alle husene som er bygget i olivenlundene nedenfor. Oppe i Pirghos har du tilbakelagt noe over 300 høydemeter, og veien flater litt ut. Du passerer etter hvert en olivenfabrikk på høyre side og litt lenger oppe avkjøringen sørover mot Milia.

Etter enda noen høydemeter kommer du opp til landsbyen Kastania. Du har nå tilbakelagt ca. 15 km av turen og er oppe på ca. 500 m.o.h. Veien svinger av nedenfor byen, men ta gjerne en tur opp i byen. Det er bratt her oppe, men en kjempefin by. Her kan du få kjøpt forfriskninger på torget og beskue flere fine kirker.

Den neste strekningen opp mot Saidona er lettsyklet, og har den beste utsikten over kysten og havet på hele turen. Er det bra sikt vil du se den ytterste ”fingeren” på Peloponnes godt.
Saidona er også en fin liten landsby. Ta av ned til venstre i starten av byen. Her finner du en enkel taverna med fin utsikt nedover mot Proastio, og ikke minst en kjempefin gate bortover fra tavernaen. Du er nå oppe i ca. 600 m.o.h og har tilbakelagt ca. 19 km. av turen.

Oppe på hovedveien igjen sykler du gjennom den øvre delen av byen og når du kommer ut av byen på oversiden får du en overraskelse. Du kommer da ut på en fin, ny og bred vei. Ja faktisk den fineste i hele området. Jeg har opplevd slike veistrekninger andre underlige steder i Hellas og kaller dem bare ”EU-veier”. Hvorfor de legges på steder hvor det kanskje ikke er det store behovet for dem har jeg ikke helt forstått eller fått forklart enda.
Langs denne veien finnes også rasteplasser med benker og ”bord”, og tak over, slik at du kan slappe av i skyggen og nyte utsikten. Her er du også nesten innerst i ravinen som munner ut ved Fonea-stranden.

Du passerer turens høyeste punkt, ca. 700 m.o.h, og begynner på nedturen. Vær forsiktig da det raser en del stein ut i veien flere steder. Du passerer også et gammelt tårnhus her oppe. Etter en god del svinger er du nede i landsbyen Exochori på ca. 500 m.o.h. Du har nå tilbakelagt ca. 25 km. av turen.
Exochori består egentlig av to deler (eller kanskje er det tre?) – Chora som ligger oppe på kanten mot Viros-ravinen. Her er det god utsikt innover ravinen og over/opp til landsbyen Tseria på den andre siden. Best utsikt er det fra terrassen på bostedet/tavernaen som ligger ved snuplassen. Den andre delen ligger like ovenfor veien videre nedover. Her fins også en taverna rett ved veien. Rett nedenfor tavernaen hvor stien ned til Petrovouni starter er kanskje den tredje delen? Det er i hvert fall noen smale gater her også.

Videre går veien i flere svinger nedover, og du vil også her se utstrakt bygging av hus. Første avkjøring til høyre etter avkjøringen til Lakos går ned til Petrovouni, men du kan også forsette rett frem til Proastio og videre ned til Kardamili derfra. Proastio er en landsby jeg liker meget  godt,  med smale gater, kirker, butikk, taverna/cafenion mm.

Jeg syklet imidlertid ned til Petrovouni gjennom olivenlundene. Har du ikke gått den fine eselstien fra Kardamili til utsiktspunktet nedenfor Petrovouni, anbefaler jeg at du parkerer sykkelen i den skarpe svingen i ”byen” og går gaten/stien ned til utkikspunktet på nedsiden. Her har du kjempeutsikt over Kardamili, øya Meropi og stranden Ritsa.

Resten av turen går i flere svinger ned til Kardamili og kommer ned i sydenden av byen like ved kommunehuset/bokhandelen.
Du har nå gjennomført en fin og krevende sykkeltur på ca. 33 km.

Vil du sykle siste del av turen via Proastio får du denne fine utsikten mot Kardamili litt nedenfor byen.

OBS! Nytt 2012: Du kan nå sykle på fin nyasfaltert vei sydover fra Proastio og komme ut på hovedveien fra
Stoupa oppover mot fjellet nedenfor Neochori.
Kommer du veien fra Exochori tar du av til venstre der hvor du kommer inn i Proastio, og sykler ovenfor byen, inn i ravinen, over den fine gamle broen og asfaltveien sydover.
Her er det praktisk talt ingen biltrafikk.