Mitt Hellas

Soloppgang en tidlig morgen på fergetur i det greske øyriket

I 1976 reiste jeg på min første tur til Hellas (Rhodos).
Siden den gang har jeg reist til Hellas over 40 ganger.
De fleste turene har foregått med charter, men jeg har også vært på flere øylofferturer.


Øyer som er besøkt:
Dodekanesene: Kalymnos, Karpathos, Kos, Leros, Patmos, Rhodos, Symi 
Joniske: Korfu, Zakynthos
Kykladene: Amorgos, Anafi, Antiparos, Chinoussa, Donoussa, Folegandros, Iraklia, Kimolos, Koufonissi, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sifnos
Nordre Egeiske: Thassos
Østre Egeiske: Chios, Lesbos, Samos
Kreta: Agia Roumeli, Chora Sfakion, Loutro, Paleochora og Gavdos

Fastlandet: Kasandra (Halkidiki). Kardamili, Stoupa, Agios Nikolaos (Mani - Peloponnes).
Jeg tar også med Kypros, som jeg bl.a. besøkte jul/nyttår 1999-2000, med feiring av overgangen til det nye årtusenet på torget i Larnaca. Gratis underholdning, drikke/vin, kaker og et kjempefyrverkeri utover sjøen i den mørke natten.


Jeg har gjennom årene hatt flere favoritter. Den første tiden var det Rhodos, senere er det blitt mindre turistifiserte steder.
Mine favoritter er i dag disse øyene: Amorgos, Naxos, Folegandros og Chios.
Mani-området på Peloponnes har også blitt en favoritt. Landsbyen Kardamili og de andre landsbyene i dette området er det ekte greske. Det er fint å gå fotturer, sykle og reise rundt og se kjente steder. Klimaet er også bra om vinteren.


Hvorfor er Hellas valget år etter år?
Her er 3 eksempler:
Det er hotellverten på Leros
Når jeg ankommer sent lørdag ettermiddag etter flyforsinkelse og ikke har penger til hele helga, som når jeg spør om han kan veksle reisesjekker svarer at det kan han ikke, men samtidig drar opp en seddelbunke fra lommen og lurer på hvor mye jeg trenger til jeg får vekslet.


Det er Sofia på Koufonissi - 
Sofia Soultani/Seagul
- heter nå Glaros Rooms - (meget koselige og rene rom), første dag jeg kommer fra stranden har lagt et par egg til meg i kjøleskapet, 2.dag har lagt litt frukt der osv., og som i tillegg gir meg en god klem når jeg reiser videre. Tilbake hos Sofia i 2018 fikk jeg også servert noen godbiter på rommet. 


Det er Eleni på Amorgos -
Rooms Eleni (kan anbefales på det varmeste) som året etter jeg var der første gang sender meg et postkort og ønsker meg alt godt, og som når jeg kommer tilbake noen år senere tildeler meg det samme rommet som sist (med utsikt over bukten og solnedgangen).