Reisebrev 2011

Chora Sfakion
Bystranden - Chora Sfakion
Sweet Water Beach
Loutro
Agia Roumeli

Reisebrev fra min tur 22. mai – 5. juni 2011
Se også beskrivelse av fotturene


22.05
På parkeringen på Gardermoen ca. kl. 15. Innsjekking på charterautomat (flysete med Apollo) og bagasje-"drop" gikk greit. Noe kø i sikkerhetskontrollen, men god tid til taxfri og mat/drikke før avgang kl. 17.45. Flyet avgikk i rute og det var bra flyvær hele veien. Ankomst Chania flyplass iflg. tidtabell kl. 22.50. Etter litt venting på bagasjen var det ut for å finne taxisjåføren som skulle bringe meg til landsbyen Chora Sfakion på sørvest-Kreta. Taxi var bestilt på forhånd sammen med bosted for de første fem døgn.
Turen over fjellet gikk greit og vi var fremme på hotellet ca. kl. 1 på natten. Og det var taxisjåføren som viste meg til rommet!!
Fint rom i 2. etg. på hotell Stavris med utsikt over sjø og fjell - € 31/døgn.


23.05
Frokost på terrassen/plassen foran hotellet. Hilste på vertskapet. Ca. 10.30 fottur til Loutro . Loutro er et lite turiststed beliggende i en bukt ca. 7 km. vest for Chora Sfakion, se nærmere beskrivelse senere i reisebrevet. Etter en liten runde i Loutro tok jeg fergen tilbake til Chora Sfakion, ca. 15-20 min. Vel tilbake ble det en god lunsj på Taverna Three Brothers som ligger rett ovenfor bystranden (Vrisi), med fin utsikt og god mat. Etterpå ble det en lang siesta på rommet. Middag på Lefka Ori som ligger nede i havnen ca. kl. 20. God mat og fin stemning.


24.05
Fergen til Agia Roumeli kl. 10.30. Agia Roumeli er stedet du kommer til når du har gått Samaria-ravinen fra toppen (Omalos-platået). Gikk en tur opp til festningsruinene på den første toppen ovenfor "byen", og videre til neste topp. Ca. 2,5 t og 600 høydemeter. Lunsj på Taverna Paralia ved havnen. Tavernaen har også meget fine rom (nyoppusset i 2009). Jeg likte meg godt i Ag. Roumeli og bestilte rom av Nikos (en av de to brødrene som driver stedet) fra den 27.05 - €25/døgn. Fergen tilbake kl. 17.30. Mye folk som hadde gått Samariaravinen. Tilbake i Chora Sfakion ca. kl. 19. Middag på Three Brothers.


25.05
Frokost på hotellet. Rolig dag på bystranden til ca. 13.30, da det begynte å regne. Lunsj på Three Brothers. Avslapping. Middag på taverna Nikos i havnen. OK sted.


26.05
Frokost på hotellet. Skyet og fare for regn, men bedre utover dagen. Ca. kl. 10: Fottur langs hovedveien østover i retning landsbyen Komitades. Ned til stranden før naturisthotellet Vritomartis. Fant den lille kirken Agios Charalambos, som ligger under en klippe helt nede ved sjøen. Opp til hovedveien og videre til Komitades. Komitades er landsbyen du kommer til når du har gått Imbrosravinen fra landsbyen Imbros og ned . En runde i den lille byen. Flere hus under restaurering. Meg koselig. Lunsj på taverna George. Fruen hadde laget meget god "Gigantes"-suppe. Gigantes er store hvite bønner. Hovedveien tilbake til Ch. Sfakion med noen stopp for drikke underveis. Meget fin utsikt fra baren som ligger på toppen der veien begynner sine svinger ned mot byen. Tilbake ca. kl. 16. Avslapping i havna før siesta. Middag på Three Brothers ca. kl. 20.30.


27.05
Pakking, frokost og betaling for rommet. Fergen til Agia Roumeli kl. 10.30. Fremme kl. 12. Fikk rommet på Taverna Paralia med en gang.
Taverna Paralia ligger rett til høyre når du går av båten, og har både taverna m/rom og kafe/bar på hver side av en smal gate innover i "byen". Litt oppe i denne gata ligger billettkontoret til fergene. Fottur til Agios Pavlos-kirken som ligger på stranden ca. 1,5 times (en vei) gange østover. Middag på tavernaen og tidlig i seng.


28.05
Frokost på tavernaen. Jeg hadde før reisen bestemt meg for ikke å gå Samariaravinen, men fikk denne morgenen beskjed om at ravinen var stengt i øvre del på grunn av regn, så ingen ville komme nedover ravinen. Ravinen var imidlertid åpen mellom Agia Roumeli og den gamle byen Samaria. Jeg bestemte meg derfor for å gå en tur oppover ravinen . Hadde med niste og godt med vann. Etter ca. 4 timers tur var jeg tilbake og kunne slappe av på tavernaen med godt drikke. Siesta og middag kl. 20.30.


29.05
Frokost kl. 9. På stranda fra kl. 11 til 14.30. Enkel lunsj på kafeen før siesta. Middag kl. 20.30. Dette er første dag uten skyer. Det virker som varmen har kommet, slik jeg har opplevd mange ganger når jeg har vært i Hellas i overgangen mai/juni.


30.05
Frokost kl. 8.30. Fergen til Loutro kl. 11. Til Pavlos taverna/rooms for å ordne rom fra 31.05 - €25/døgn. Stien vestover tilbake til Agia Roumeli . Drikke på tavernaen før siesta. Sliten etter en lang tur. Middag kl. 20.30.


31.05
Pakking og frokost på bostedet. Fergen til Loutro kl. 11. Installert på rommet hos Pavlos kl. 12.15. Lite, enkelt rom, men med fin utsikt. Fruen spanderte drikke og vi pratet litt. Så en rundtur i "byen". Det tar ca. 5 minutter å gå fra den ene enden til den andre. Det er stort sett en rad med hus/hoteller/tavernaer/barer mv. langs sjøen, med noen unntak. Lengst øst går det en gate bak den første husraden. Loutro er et typisk turiststed, ubebodd vinterstid. Lunsj på bostedet. Siesta og middag på bostedet.


01.06
Frokost på rommet. Ca. 8.30 stien oppover mot Anopoli som ligger på ca. 600 meters høyde. Etter ca. 6,5 timer er jeg tilbake i Loutro. Lunsj på bostedet og så en lang siesta. Det var en tøff tur. Middag på bostedet.


02.06
Sent oppe. Rolig dag. Pavlos er et forholdsvis lite bosted m/7 rom (forskjellige størrelser). Stedet ligger i den østre (rolige) delen av Loutro, med taverna på terrasse mot sjøen. Pavlos og kona er meget hyggelige.
Men Loutro er litt for mye "turist" etter min smak, og jeg har derfor bestemt meg for å tilbringe de siste dagene i Chora Sfakion. Jeg tar 11.30 fergen (som ikke kom før 12) til Chora Sfakion. På vei til bystranden traff jeg en av brødrene (eierne) på Stavris og fikk ordnet rom fra neste dag og ut uka. På bystranden en stund. Lunsj på Tree Brothers. Avslapping i havnen og litt fotografering rundt omkring i byen. Fergen tilbake kl. 19. (Svært mange som gikk av fergen da den ankom Chora Sfakion, noe som betyr at mange har gått Samariaravinen i dag). Siste kvelden i Loutro med middag på bostedet. Og Pavlos kom flere ganger med rakiflasken.


03.06
Pakket, betalte for rommet og tok 11.30 fergen (kom kl. 12) til Chora Sfakion. Sjekket inn på rommet i den "lille" bygningen på hotell Stavris. OK rom for de siste dagene (€27/døgn). En tur på stranden, men helt vindstille og veldig varmt. Lunsj på Tree Brothers. Siesta og middag på Tree Brothers.


04.06
Frokost på hotellet. Bekreftet til Apollo-kontoret i Chania at jeg vil være på flyplassen i god tid før avgang i morgen kveld. I dag er det siste fottur - Imbros-ravinen. Bussen kl. 11 opp fjellet til byen Imbros som ligger på ca. 600 moh. Litt drikke før start, og så ned i ravinen . Når jeg kommer ned til Komitades (hvor ravineturen avsluttes) spiser jeg lunsj på Taverna George. Og fruen har også i dag "Gigantes"-suppe (laget dagen før og derfor enda bedre enn sist jeg var her). Det ble en solid porsjon med brød og godt drikke til. Jeg takker for god mat (og for denne gang) og går de 4,5 km tilbake til Chora Sfakion langs asfaltveien. Det blir også denne gang en stopp på baren som ligger på toppen der veien fortsetter i flere svinger ned til byen. Det er siste dag og jeg går innom det ene av de to minimarkedene i byen, og kjøper lokal honning og lokal vin mm.
Også denne siste kvelden blir det middag på Tree Brothers. Det blir en hyggelig siste kveld og jeg blir sittende til de stenger. Jeg takker for meg og får en flaske olivenolje i gave fordi jeg har vært der så ofte. Tree Brothers kan absolutt anbefales.


05.06
Det er hjemreisedag. Flyet går kl. 23.50 i kveld. Siste frokost på hotellet og betaling for rom og mat. Bussen til Chania kl. 11, ankomst Chania kl. 13. Deponerte bagasjen i oppbevaringen på busstasjonen. Prøvde deretter å orientere meg i Chania. Hadde et lite karutsnitt av sentrale deler og fant fram til gamlebyen og havna. Chania er typisk "turist", som jeg ikke er så begeistret for. Tavernaer, kafeer/barer og butikker over alt (og mye turister). Tar en runde i mange av de smale gatene og langs hele havna. Spiser lunsj, slapper av med litt drikke og ser på folkelivet. Men tiden går sakte og jeg drar relativt tidlig til flyplassen. Etter noe ventetid begynner det å nærme seg innsjekk. Flyplassen fylles opp av mange som skal hjem og det blir litt kaos. Det er flere store charterfly som skal gå i kveld. Etter å ha kommet meg til avgangshallen og har klart å forsere en overfylt taxfributikk er det bare å vente på avgang. Flere ganger mens vi venter tar det av militærfly som skal til Libya. Og militærfly er ikke lydløse!! Flyturen hjem går bra, men med noe turbulens, og vi er på Gardermoen før tidtabell 02.55. Med en tur i taxfri, venting på transport til parkeringen og kjøreturen hjem er jeg hjemme ca. kl. 05.


Jeg har ikke vært på Kreta siden 1987, og har hatt en veldig fin tur. Sørvest-Kreta kan anbefales.